Badrumsfrustration som heter duga..Bered er på ett långt inlägg, detta är så frustrerande och jobbigt så jag vet varken ut eller in. Denna lilla följetong började för sisådär en månad sedan när jag och Christian äntligen tog tjuren vid hornen och tog hit hantverkare som skulle ge oss en offert på badrummet som vi ska göra i ordning i lägenheten. Med offerten fixad och klar började vi kolla efter material och vi hittade snygga grejer och en bra duschhörna som skulle bli perfekt, bara det fungerade bra att flytta på golvbrunnen.


Ett par veckor tidigare hade vi fått info från bostadsrättsföreningen att man måste meddela dem om man gör några större ingrepp i lägenheten, varvid jag ringer vicevärden på telefontiden och meddelar att vi ska göra om i badrummet i slutet av september, så att det blir klart innan bebis kommer. Och att vi ska flytta golvbrunnen. Varvid hon säger att det måste en besiktningsman från HSB kolla på, för eventuellt kan det vara så att det inte går att flytta golvbrunnen utan att man måste gå ner i grannens lägenhet under och gör det underifrån. Men det ska inte vara några större bekymmer. Det har gjorts flera gånger, säger hon, och grannarna brukar alltid gå med på det, de som renoverar återställer ju allt till hur det var innan vad gäller taket och så.


HSB-besiktningsmannen kommer på besök och säger att vi måste ner till grannen för att kunna flytta golvbrunnen. Fine, tycker vi, det får vi göra då, grannarna under är trevliga och lätta att ha att göra med. Ringer grannarna. Men efter ett par samtal fram och tillbaka så säger de nej! De har precis sålt sin lägenhet men flyttar inte ut förrän i mitten av november, och deras mäklare avråder dem från att låta oss gå in i lägenheten och göra renoveringen nu. Detta då deras försäkring gäller tills den nya ägaren flyttar in 1 december och om något mot förmodan skulle hända medan vi är i deras lägenhet så har den nya ägaren rätt att dra sig ur köpet! Och det vill inte de nuvarande ägarna riskera. Okej, fine, det kan vi väl förstå, även om vi blev väldigt ledsna och besvikna och uppretade. Drömmen om att byta ut badkaret mot en duschhörna gick nu om intet eftersom den nuvarande golvbrunnen sitter typ mitt i badrummet..


Arga och ledsna börjar vi ändå kolla på alternativ, och jag hittar ett! Ett ganska underligt format typ sittmassagebadkar som skulle gå in perfekt och ändå lämna plats över till någon form av högskåp eller förvaring. Jippi! Till slut känner vi att okej, vi kör på det istället, för vi vill ju ha renoverat när bebisen kommer, vi kan inte vara utan badrum med en liten liten bebis. För annars hade vi ju kunnat vänta till 1 december och hoppas på att den nya ägaren låter oss vara där nere. Men okej, vi tänker att vi ska gå vidare med det. Men nu kommer det fram att den nuvarande golvbrunnen inte är godkänd, den har gått ur tiden. När de sattes in var de ju givetvis godkända. Jaha, går det då att byta golvbrunn utan att gå ner till grannen? Nej, det kan inte HSB-besiktningsmannen svara säkert på, utan för att veta det måste man knacka upp runt golvbrunnen för att se om den ligger ovan på bjälklaget.... Jaha, men går det då att strunta i att byta golvbrunn för den var ju ändå godkänd när den sattes in? Den frågan har vi ännu inget svar på, vi hoppas på att hantverkarna ska kunna svara.


Förhoppningsfull på att allt ska ordna sig går jag hem och tittar på Internet på det badkar jag tidigare kollat på och där jag måttat och kollat så allt fungerar bra. Har även fått hem deras katalog, och tittar däri. Men vad F_N, måtten på Internet och i katalogen stämmer inte överens!! Kommer fram till att måtten på Internet är felaktiga. KÖRT. Det badkaret vi kollat ut går inte in i vårt badrum. Lyckas inte hitta något annat, vill ju ha ett massagebadkar som är kortare än ett vanligt badkar, lite mer sittbadkarsaktigt. ÅH SÅ JÄVLA frustrerande!

Tillbaks på ruta 1.

?-         inget badkar/dusch som fungerar

?-         vet inte ens om det går att renovera


Hantverkarna är ju beställda och måste avbeställas SNART om vi inte ska skämmas ögonen ur oss.


Väntar nu på svar på om vi kan låta golvbrunnen vara. Vad gäller badkar etc så finns nu tre alternativ:

?-         Ett massagebadkar som tar upp hela platsen som badkaret nu gör - dvs lika lite plats som nu men ändå ett nyrenoverat badrum.

Detta:
image273
?-         Ett badkar utan front med tassar. Blir lite nättare, dock ändå ingen plats för förvaring.
Något som detta (fast helt i vitt)
image274

?-         Ett sittbadkar som är ganska enkelt i stilen utan massagefunktion och som ger utrymme för lite förvaring, typ ett högskåp
image275VAD ska vi välja? Vad ska vi göra? Ah.OM det nu går att renovera överhuvudtaget (och ha kvar golvbrunnen..)

Vad tror ni är mest attraktivt? Ett massagebadkar som tar lite plats i badrummet eller ett sittbadkar och förvaringsuttrymme? Tror ni att badrummet blir väldigt mycket mindre attraktivt med något av ovanstående istället för duschhörna? Vi vill ju ha det fint när vi bor där så klart, men vi tänker också framåt och på försäljning, samtidigt som vi känner att vi vill ha renoverat innan bebisen kommer!


Kommentarer:
Postat av: Maria S

Oj, det var inte lätta val!!!! Kinkigt det där med golvbrunnarna!!! Vi håller också på och ska renovera båda badrummen, hantverkarna drar igång om 1½ vecka. Men här måste de också göra om golvbrunnarna, för de är inte godkända längre... Hoppas ni hittar en bra lösning!! Det blir nog bra till slut ändå, tror jag!!
Kram Maria S

2007-09-12 @ 19:33:11
Postat av: Patrik S

Om alternativet "ej byte av golvbrunn" är det enda och man får hoppa ideén om massagebadkar vilket i sin tur också måste godkännas i flerfamiljshus. :(
Jag skulle välja av utrymmesskäl, det mindre sittbadkaret och bygga in detta helt så att det blir ett med badrummet eftersom då döljs också golvbrunnen. Om det ändå är så att det är för långt till golvbrunnen kan man välja att göra en trappliknande inbyggnad. Lite spakänsla.. :)
Därefter skulle jag nog sätta upp riktigt snygga frostade(ev med eget mönster)glasväggar som är helt vikbara och lätta att gömma undan.
Hoppas mina råd kommer till någon nytta eller hjälper er att få nya ideér
Mvh Patrik S

2007-09-12 @ 19:43:06
Postat av: Gunilla|uniquelyme

Kolla Qvesarums byggnadsvård. De har häftiga nytillverkade sittbadkar i äldre stil. Kan bli riktikt läckert även i ett modernt badrum.

Postat av: Sara

Nu framgår det ju inte riktigt var golvbrunnen finns, men en duschkabin har ju "egen" brunn och är lite förhöjd, så att ett rör kan ledas ner i den befintliga golvbrunnen - om nu avståndet medger detta. Om så är fallet kan duschkabinens "fotskärm" kanske till och med dölja den befintliga golvbrunnen helt eller delvis.

2007-09-12 @ 22:15:55

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits